عجیب‌ترین کتاب‌فروشی‌های دنیا

کتاب‌فروشی «آخرین» در لس‌آنجلس

یا پیشینه مکان فعلی‌شان آن‌ها را متفاوت کرده و یا به دلیل چهره متفاوت‌شان از دیگر هم‌نوعان خود متمایز شده‌اند؛ کتاب‌فروشی‌هایی که از میان شالیزاری در چین، قایقی در میان آب‌های لندن، سالن تئاتری در آرژانتین، بانکی در ویکتوریا، میان یک هزارتو و … سر درآورده‌اند و عنوان «کتاب‌فروشی‌هایی در عجیب‌ترین مکان‌های دنیا» را به خود اختصاص داده‌اند.

به سراغ کتاب‌فروشی‌هایی در سراسر دنیا می‌رویم که سال‌هاست متفاوت از بقیه به نظر می‌رسند؛ یکی‌شان در گوشه یک دهکده، ترکیبی از سنت و مدرنیته است، دیگری در دل آب، پناه زمستانه کتاب‌دوستان و در تابستان صحنه اجرای موسیقی است، آن یکی کتاب‌ها را در سالن تئاتر جای داده است، و بعضی از آن‌ها هم جای پول‌ها را به کتاب‌ها داده‌اند یا روزگاری محل عبادت بوده‌اند و … .

مخروبه‌ای مدرن در میان شالی‌ها

کتاب‌فروشی «پدی فیلد (Paddy Field)» در خانه‌ای متروکه واقع شده است، جایی در میان مزارع شالیکاری و در حومه دهکده Xiadi چین.
قدمت روستایی که این کتاب‌فروشی در آن است، به بیش از ۸۰۰ سال می‌رسد؛ اما ساختمان‌های فرسوده همانند همین کتاب‌فروشی به جای تخریب، مرمت شده‌اند و تنها چیزی که از بنای اصلی آن‌ها باقی مانده، دیوارهای بیرونی تراش‌خورده است.

گفته می‌شود این کتاب‌فروشی توسط Librairie Avant-Garde، کتاب‌فروشی مستقلی که در سال ۱۹۹۶ در نانجینگ (Nanjing) راه‌اندازی شد و از آن زمان در سراسر چین گسترش پیدا کرد، اداره می‌شود.

«پدی فیلد» یک کتاب‌فروشی سه‌طبقه‌ است؛ در طبقه همکف یک فضای نمایشی، در طبقه اول یک اتاق مطالعه و در پشت‌بام یک تراس دیده می‌شود تا بازدیدکنندگان از این بام در چشم‌اندازی وسیع از دیدن مناظر اطراف لذت ببرند. این درحالی است که وقتی کار مرمت بر روی ساختمان کتاب‌فروشی آغاز شد، فقط سه دیوار خاکی تراش‌خورده و چند دیوار فرسوده حیاط از ساختمان فعلی سالم باقی مانده بودند.معماران بنای مرمت‌شده کتاب‌فروشی «پدی فیلد» را ترکیبی از سنت و مدرنیسم می‌دانند.

کتاب‌فروشی «پدی فیلد» بیش از ۷۵۰۰ عنوان کتاب از هنر گرفته تا علوم اجتماعی را در خود جای داده است. همچنین کافه‌ای دارد که مشرف به شالیزارها و روستا است.
کتاب‌های موجود در آن به مباحثی مانند حفاظت از روستاهای باستانی، آموزش روستایی و تمدن‌های کشاورزی اختصاص دارند. این فروشگاه همچنین در طول سال نمایشگاه‌های هنری، نمایش‌های تئاتر و اجراهای موسیقی زنده برگزار می‌کند.

کلمه‌ها روی آب!

«به سمت کشتی بروید، انبوهی از گنجینه‌های ادبی را پیدا خواهید کرد که در انتظار کشف هستند.»
“Words on the Water” (کلمه‌ها روی آب)، قایقی است که به یک کتاب‌فروشی شناور در کانال آب ریجنت لندن تبدیل شده. این بارج (شناوری برای حمل و نقل اشیای بزرگ) هلندی از دهه ۱۹۲۰، مجموعه‌ای از کتاب‌های کلاسیک، معاصر و … و همچنین مجموعه وسیعی از کتاب‌های کودکان را در خود جای داده است.

این کتاب‌فروشی حاصل ایده پدی اسکرچ (Paddy Screech)، جاناتان پریوت (Jonathan Privett) و استفان چودات (Stephane Chaudat) است.
اما پیدا کردن این کتاب‎فروشی شناور در گذشته مثل حالا آسان نبود. در واقع مقررات کانال طوری بود که کشتی باید هر دو هفته یک‌بار مکان خود را تغییر می‌داد و هر کجا که صاحبانش می‌توانستند، ظاهر می‌شد. اما پس از گذشت چند ماه آن‌ها توانستند یک جایگاه دائمی به دست بیاورند.

این بارج در ماه‌های زمستان پناهگاهی برای مخاطبانش در برابر باد سرد و سرما است و در تابستان نیز در بام خود میزبان اجراهای متنوعی از گروه‌های فولکلور، گروه‌های موسیقی جاز و … می‌شود.

نمایش کتاب‌ها در صحنه تئاتر

می‌توانید در یک خیابان شلوغ و تجاریِ محله شیکِ Recoleta بوئنوس آیرس از یک معبد آرام کتاب بازدید کنید. نور ملایم است… و از گفت‌وگوها یک کتابخانه بزرگ و بسیار آرام به نظر می‌رسد اما فضای آن چنان گرم و دلپذیر است که کافه غارمانند پشت اتاق با مراجعه‌کنندگان در حال خواندن و نوشیدن کاپوچینو و ساب‌مارینوهای شکلاتی پر شده است.

کتاب‌فروشی “El Ateneo Grand Splendid” در درون تئاتر تاریخی بوئنوس آیرس آرژانتین است. Grand Splendid از زمان تاسیس خود در سال ۱۹۱۹ ساختمان هنرهای نمایشی، سینما و هم‌اکنون کتاب‌فروشی بوده است. در این بنا هنوز هم معماری و تزئینات مربوط به زمان ساخت آن مثل: صحنه پرده قرمز، جعبه‌های تئاتر و بالکن دیده می‌شود.

ساختمان این کتاب‌فروشی برای اجرای تئاتر در سال ۱۹۱۹ افتتاح شد، زمانی که بوئنوس آیرس به عنوان یک بندر و مرکز تجاری بزرگ در حال رونق یافتن بود. سیل مهاجران به این منطقه – به ویژه از اروپا – به رونق گرفتن زمینه‌های فرهنگی و هنری کمک کرد.

این کتاب‌فروشی در حالی در این مکان شروع به کار کرد که پیش از آن، این ساختمان در معرض خطر فروریختن بود! اما این ساختمان از ویرانی نجات داده شد.
بنیان‌های موسیقی این کتابفروشی هنوز کاملاً از بین نرفته است و اغلب، اجراهای زنده‌ای توسط نوازندگان پیانو در آن برگزار می‌شود.

کتاب‌ها جای پول‌ها را گرفتند!

انبوهی از کتاب‌ها جایگزین انبوهی از پول‌ها شده‌اند؛ کتابفروشی “Last”(آخرین) در مکان سابق یک بانک در لس‌آنجلس واقع شده است.
ستون‌های مرمر و سقف مایل بلند از زمان بانک باقی مانده است، اما به جای مراجعه‌کنندگان و انبوهی از پول‌های حفاظت‌شده، قفسه‌های کتاب دیوارها را پوشانده‌اند و نمایش هنری کتاب‌ها دیده می‌شود.

گفته می‌شود این کتاب‌فروشی برای اکتشاف طراحی شده است. قفسه‌های کتاب به‌طور تصادفی در سراسر فروشگاه قرار داده شده‌اند و کتاب‌های مستعمل و آسیب‌دیده با روش‌های مختلف روی هم انباشته شده‌.
بقایای معماری بانک هنوز هم در این کتاب‌فروشی دیده می‌شود.
می‌گویند هر اینچ این مکان به گونه‌ای طراحی شده است که عاشقان کتاب را عاشق خود می‌کند و انگار موفق هم شده‌ است.

کتاب‌فروشی “Munro”، بزرگ‌ترین کتابفروشی مستقل ویکتوریا، بریتیش کلمبیا، کانادا نیز در جایی واقع شده که پیش‌تر بانک بوده است.

این کتاب‌فروشی که بیش از ۵۰ سال سن دارد، توسط نویسنده برنده جایزه نوبل، آلیس مونرو و همسرش تاسیس شد. از ساختمانی که در آن واقع شده است به عنوان Royal Bank of Canada یاد می‌شود.
«مونرو» حدود ۳۰ کارمند و یک بخش بزرگ کتاب کودک دارد.
آلن فوترینگام، روزنامه‌نگار این کتاب‎فروشی را به عنوان «باشکوه‌ترین کتاب‎فروشی کانادا، احتمالاً در آمریکای شمالی» توصیف کرده است.

پناهگاهی که به کتاب‌ها جا داد

ساختمان “Librairie Avant-Garde” در نانجیک چین پیش از آن‌که یک کتاب‌فروشی باشد، به عنوان پناهگاه بمب و یک پارکینگ دولتی مورد استفاده قرار می‌گرفت.
کتاب‌فروشی “Avant-Garde” که در زیر استادیوم Wutaishan نانجینگ واقع شده است، در سال ۱۹۹۹ و در زمانی تأسیس شد که صاحب آن، Qian Xiaohua این فضای ۴۱۰۰۰ فوت مربع را بازسازی کرد. این کتاب‎فروشی‌ حالا به مکانی محبوب برای دانشجویان و گردشگران تبدیل شده است.

ساختمان “Librairie Avant-Garde” در نانجیک چین پیش از آن‌که یک کتاب‌فروشی باشد، به عنوان پناهگاه بمب و یک پارکینگ دولتی مورد استفاده قرار می‌گرفت.
کتابفروشی “Avant-Garde” که در زیر استادیوم Wutaishan نانجینگ واقع شده است، در سال ۱۹۹۹ و در زمانی تأسیس شد که صاحب آن، Qian Xiaohua این فضای ۴۱۰۰۰ فوت مربع را بازسازی کرد. این کتاب‌فروشی‌ حالا به مکانی محبوب برای دانشجویان و گردشگران تبدیل شده است.

این کتاب‌فروشی خصوصا دارای متون مذهبی است و گفته می‌شود این نشان‌دهنده اعتقادات مالک آن است.
قسمت‌هایی از این کتاب‌فروشی با صلیب‌های بزرگی تزئین شده است، اما بنا به گفته صاحب آن که فردی مسیحی است، «دانش، مقدس‌ترین چیز است». همچنین ماکت مجسمه آگوست رودن (Auguste Rodin)، هنرمند فرانسوی هم در این کتاب‌فروشی دیده می‌شود.

همیشه با کفش‌های بارانی به این‌جا بیایید

پله‌ها کتاب‌هایی ناگرفته‌اند که علاقه‌مندان را به این کتاب‌فروشی می‌رسانند.
“Libreria Acqua Alta” در ونیز ایتالیا واقع است؛ یکی از معدود کتاب‌فروشی‌های جهان که باید با کفش‌های بارانی به آن‌جا بیایید چون به‌طور مکرر در آن‌جا سیلاب جاری می‌شود.

نام این کتاب‌فروشی به “Book Store of High Water” ترجمه می‌شود. این فروشگاه برای محافظت از مجموعه خود در برابر طغیان مکرر کانال‌های ونیز، کتاب‌ها را در تشت‌های ضدآب، وان‌ها و حتی یک گوندولا (قایق سنتی ونیزی) که هنگام سیل شناور است، قرار داده. بخش‌های خارجی کتاب‌فروشی هم از کتاب‌هایی که بر اثر آب آسیب ‌دیده‌اند تشکیل شده.

کلیسا، انبار و حالا کتاب‌فروشی!

«با پایان دادن به وظایف خداپسندانه، اکنون مردم را به عنوان یک کتاب‌فروشی بزرگ جذب می‌کند.»
کلیسای گوتیک ۷۰۰‌ساله، اکنون محل کتاب‌فروشی “Selexyz Dominicanen” در ماستریخت هلند است.

این ساختمان که در ابتدا یک کلیسای کاتولیک بود، اما در دهه ۱۷۹۰ توسط ناپلئون بناپارت به جای عبادتگاه به مکانی برای نگهداری تجهیزات و پرسنل تبدیل شد. در سال ۲۰۰۵ نیز این فضا به یک کتاب‌فروشی که امروزه شناخته‌شده است، مبدل شد.

خانه‌ای که با تصمیم دانشجویان کتاب‌فروشی شد

می‌گویند دو دانشجو در دوران تعطیلات‌شان تصمیم به راه‌اندازی یک کتاب‌فروشی گرفته‌اند و به این ترتیب کتاب‌فروشی “Atlantis Books” در یک خانه غاری در سانتورینی یونان توسط آنان ساخته شده است.
دو سال بعد این دانشجویان تعدادی از دوستان‌شان را با خود همراه کردند و به یونان رفتند. از آن زمان این کتاب‌فروشی باز است و آن‌ها حتی به شوخی گفته‌اند که فرزندان‌شان روزی محل را اداره خواهند کرد.

هزارتوی کتاب‌ها

کتاب‌فروشی “Zhongshuge” که در چونگ کینگ چین واقع شده، هزارتوی راه‌پله و آینه است.

این کتاب‌فروشی طوری طراحی شده که شبیه به یک کالیدوسکوپ با آینه‌های سقفی است و اتاق‌های رنگارنگی را منعکس می‌کند. راه‌پله‌های متعدد و تکثیرشدن آینه‌ها باعث ایجاد تار عنکبوت در سراسر این کتاب‌فروشی شده است.

کتاب‌فروشی‌ها اهمیت زیادی در شکل‌دهی فرهنگ و تاریخ دنیا دارد و بسیاری از رخدادهای فرهنگی در کتاب‌فروشی‌ها رخ می‌دهد. در این مطلب کتاب‌فروشی‌های مهم و اثرگذار دنیا را معرفی می‌کنیم.
کتاب‌فروشی‌های زیادی در دنیا وجود دارد اما چندین کتاب‌فروشی در دنیا برجسته‌تر و قدیمی‌تر هستند که در این گزارش دو قسمتی آنها را به شما معرفی می‌کنیم.

«کتاب‌فروشی شکسپیر و شرکا» در پاریس

همیشه از «شکسپیر و شرکا» به عنوان مشهورترین کتاب‌فروشی جهان یاد می‌شود. با افتتاح همین کتاب‌فروشی بود که سیلویا بیچ آثاری چون «اولیسِ» جیمز جویس را منتشر کرد و نویسندگانی چون جویس، همینگوی، ازرا پاوند، خولیو کورتاسار و جیمز بالدوین در آنجا با هم وقت می‌گذراندند.

در طول جنگ جهانی دوم و در طول اشغال پاریس «شکسپیر و شرکا» بسته شد، زیرا بیچ دوست نداشت به نازی‌ها کتاب بفروشد. روزی یک از افسران نظامی برای خریدن کتاب به کتاب‌فروشی آمد اما بیچ از فروش کتاب به او امتناع کرد. افسر نازی گفت بعدازظهر با نیروهای نظامی برمی‌گردد و همه کتاب‌ها را مصادره خواهد کرد. بیچ فوراً کتاب‌فروشی را بست و همه کتاب‌ها را به آپارتمانش انتقال داد. همین موضوع سبب شد شش ماه را در کمپ نازی‌ها زندانی باشد و کتاب‌فروشی‌اش هیچ‌گاه باز نشود.

 اما در سال 1951 مردی به نام جورج ویتمن کتابفروشی در همان منطقه باز کرد و بیچ از او خواست نام کتاب‌فروشی را «شکسپیر و شرکا» بگذارد. «شکسپیر و شرکا» بار دیگر شکل گرفت و از آن زمان تاکنون نویسندگان و خوانندگان اوقاتشان را در آن سپری می‌کنند. ویتمن در سال 2011 از دنیا رفت و حالا دخترش کتاب‌فروشی را اداره می‌کند. ویتمن نام دخترش را سیلویا بیچ ویتمن نهاد تا یاد سیلویا بیچ به همراه این کتاب‌فروشی ماندگار بماند.

تصور کنید 48 کتاب‌فروشی مختلف تصمیم بگیرند با هم ترکیب شوند. این اتفاق در نیویورک رخ داد و 48 کتاب‌فروشی در فضایی به یک اندازه خیابانی بزرگ چندین کتاب‌فروشی را در کنار هم افتتاح کردند و نامش را «ردیف کتاب» گذاشتند. کتاب‌فروشی «استراند» هم در این منطقه قرار دارد و در سال 1927 توسط ریچارد باس، مهاجری اهل لیتوانی افتتاح شد.

«استراند» تنها کتاب‌فروشی است که از «ردیف کتاب» باقی مانده است. در این کتاب‌فروشی آثار کم‌یاب، دسته‌دوم و جدید یافت می‌شود. «استراند» بزرگ‌ترین کلکسیون آثار هنری را در دنیا دارد. در حال حاضر «استراند» توسط نوادگان باس اداره می‌شود و اگر این خانواده تصمیم بگیرد به این حرفه ادامه ندهد یکی از قدیمی‌ترین کتاب‌فروشی‌های جهان به کار خود خاتمه خواهد داد.

«روشنایی‌های شهر» در سانفرانسیسکو

این کتاب‌فروشی مشهور در سال 1951 توسط لورنس فرلینگتی،شاعر و پیتر دی. مارتین افتتاح شد. مارتین نام این کتاب‌فروشی را به دلیل ارادت به چارلی چاپلین و یکی از فیلم‌هایش چنین نامگذاری کرد. دو سال بعد مارتین از فرلینگتی جدا شد اما شاعر آمریکایی به کار خود ادامه داد. «روشنایی‌های شهر» اولین کتاب‌فروشی است که همه کتاب‌هایش کاغذی بودند؛ آن هم در زمانی که جلد گالینکور رواج بیشتری داشت.

«اِل آتنئو» در بوینس‌آیرس

بوینس آیرس به پایتخت کتاب‌فروشی‌ها معروف است زیرا بیشتر از هر پایتخت دیگری در دنیا کتاب‌فروشی دارد. در سال 2015 مجله «گاردین» اعلام کرد در پایتخت آرژانتین به ازای هر صد هزار نفر 25 کتاب‌فروشی وجود دارد. مشهورترین این کتاب‌فروشی‌ها «اِل آتنئو» نام دارد که در سال 1919 افتتاح شد. ده سال پس از افتتاح، کتاب‌فروشی به سینما تبدیل شد و فیلم‌های مصوت پخش کرد. در سال 2000 این سینما در خطر خراب شدن قرار گرفت اما فردی به نام پروپو ایل‌هاسا آن را خرید، بازسازی کرد و بار دیگر کتاب‌فروشی را باز کرد و حالا هر ساله یک میلیون بازدیدکننده دارد.

کتاب‌فروشی «آکوآ آلتا» در ونیز

اگر به ونیز می‌روید حتماً از کتاب‌فروشی شناور این شهر دیدن کنید. البته این کتاب‌فروشی در مقایسه با خود شهر شناور به حساب نمی‌آید. خود کتاب‌ها در این کتاب‌فروشی شناور هستند و در وان یا قایق و کیسه‌‌های زباله نگهداری می‌شوند تا هنگامی که موج «آکوآ آلتا»-بزرگ‌ترین موج آبی و فصلی شهر ونیز- جاری می‌شود کتاب‌ها خراب نشوند. این کتاب‌فروشی در سال 2004 توسط لوئیجی فریزو تاسیس شده است و گردشگران شهر ونیز توجه ویژه‌ای به آن دارند.

کتاب‌فروشی «پاول» در پورتلند

پورتلند با عنوان «شهر کتاب» شناخته می‌شود. «پاول» بزرگ‌ترین کتاب‌فروشی مستقل دنیاست و یک محله کامل را در این شهر را اشغال کرده است. نکته متفاوت این کتاب‌فروشی خانوادگی این است که سنت داشتن کتاب‌فروشی از پسر به پدر رسیده است. مایکل پاول با هزینه 3 هزار دلاری در سال 1970 میلادی کتاب‌فروشی در شیکاگو باز کرد و پدرش برای یک تابستان با پسرش همکاری کرد. سپس به این کار علاقه‌مند شد و پس از بازگشت به پورتلند کتاب‌فروشی «پاول» را افتتاح کرد. پسرش نیز به او پیوست و با هم کتاب‌فروشی را اداره کردند. حالا کتاب‌فروشی پاول توسط امیلی، دختر خانواده مدیریت می‌شود.

کتاب‌فروشی «سلکسیز دومینیکاتن» در ماستریختِ هلند

اگر عاشق کتاب هستید حتماً از این کتاب‌فروشی باشکوه دیدن کنید. کلیسای مربوط به قرن سیزدهم میلادی محلی برای پرستش خدا بود تا اینکه ناپلئون بناپارت آن را به انباری و ذخیره اشیای مازاد تبدیل کرد. سال 2005 بود که دو معمار به نام‌های مِرکس و گیرود آن را از یک انباری دوچرخه‌های اِسقاطی به یک کتاب‌فروشی تبدیل کردند.

کتاب‌فروشی «آتلانتیس» در سانتورینی در یونان

در سال 2002 دو دانشجوی آمریکایی به جزیره سانتورینی در یونان رفتند و دریافتند هیچ کتاب‌فروشی در این جزیره وجود ندارد. کریگ والزر و اولیور وایز، دو دانشجوی آمریکایی از کتاب‌فروشی «شکسپیر و شرکا» الهام گرفتند و با همکاری دیگران قفسه‌های چوبی ساختند و کتاب‌فروشی آغاز به کار کرد. این کتابفروشی مانند «شکسپیر و شرکا» تخت‌هایی را برای استراحت کارمندان تعبیه کرده‌ است. نمای این کتابخانه در کنار دریای اِژه یکی از زیباترین مناظر کتابی را در دنیا شکل داده است.

کتاب‌فروشی «لیوراریا» در پورتوِ پرتغال

بسیاری معتقدند کتابفروشی «لیوراریا لِلو» زیباترین کتاب‌فروشی جهان است و پله‌های زیبای آن منبع الهام جی. کی. رولینگ برای خلق هوگارث در مجموعه «هری پاتر» شد. این کتاب‌فروشی در سال 1906 توسط برادران لِلو افتتاح و توسط خاویر ایتیوز طراحی شد و حالا به یکی از مقاصد جذاب توریستی دنیا تبدیل شده است. برای ورود و دیدن این فروشگاه باید 3 یورو پرداخت کرد که اگر پس از ورود کتابی خریداری کنید این پول به شما بازگردانده خواهد شد.

کتاب‌فروشی «صداقت» در هی‌آن‌وای در ولز

این کتاب‌فروشی در دهکده کوچک هی‌آن‌وای در ولز قرار گرفته و جذابیت خاصی به آن بخشیده است. دهکده هی‌آن‌وای با دارا بودن 40 کتاب‌فروشی و فقط 1400 ساکن به شهر کتاب‌فروشی‌ها معروف است اما کتاب‌فروشی «صداقت/ Honesty» از همه معروف‌تر است. این کتاب‌فروشی در دهه 60 میلادی شکل گرفت و کتاب‌ها در قفسه‌ای در فضای آزاد قرار دارد. در کنار این قفسه‌های جعبه‌ای وجود دارد که باید هزینه کتاب خریداری‌شده را در آن قرار داد و همه درآمدها به قلعه هی‌آن‌وای می‌رسد.

دیدگاهتان را بنویسید